Over Marjan de Kievit

Helemaal in het begin…

… was ik studente Engels, met een diploma Vertalen op zak. Dat was vooral een rationele keuze: ik heb puur gekeken naar waar ik goed in was. Maar bij mijn afstuderen wist ik eigenlijk al: dat steeds in mijn eentje werken is niks voor mij. Ik wil met mensen werken, iets toevoegen.

Knikkende knieën…

… had ik tijdens de eerste baan na mijn studie. Bij toeval kwam ik in een vrij hoge functie terecht, die veel van me vroeg: regelen, organiseren, overzien, ordenen, aansturen en snel knopen doorhakken. Na een paar maanden wilde ik niet meer. Niet omdat ik het werk niet leuk vond, maar omdat ik moeite had met de manier waarop mensen daar met me omgingen. Ik heb dat uiteindelijk met lood in mijn schoenen besproken, in de volle overtuiging dat ik daarna geen baan meer zou hebben. Tot mijn verbazing was de reactie heel positief: “Als je me nou eens een paar maanden de tijd geeft om het anders te doen?” Ik ben er nog twee jaar gebleven, toen was het inhoudelijk voor mij op. Maar ik heb er een belangrijke les geleerd: het is goed om voor jezelf op te komen, op de manier die bij jou past.

Tussendoor…

… werkte ik een poosje in de commerciële sector, bij Cap Gemini, richting arbeidscommunicatie. Het was de tijd van the-sky-is-the-limit en we hebben een aantal écht grote personeelsevenementen georganiseerd. Blij dat ik het heb meegemaakt en daardoor weet ik nu ook beter dat het daar in de wereld voor mij niet om gaat.

Ik kies…

… er nu heel bewust voor om iets met mensen te doen. Iets toe te voegen aan de wereld. Mensen een stapje verder te brengen. Dan kan ik trots zijn op mezelf. Eigenlijk is dat mijn eigen loopbaanverhaal in een notendop. Ik had er tweeënhalve baan voor nodig om dat heel duidelijk te weten en daarna heb ik dat gevoel nooit meer losgelaten. Praktisch koppelde ik dat aan het ondersteunen van werkgevers en werknemers bij hun zoektocht naar passend werk. Werk neemt immers heel veel van je tijd in beslag, dus is het belangrijk dat daar aan beide kanten een goede match tot stand komt.

Ik gun iedereen…

… dat je een poosje bewust bezig kunt zijn met wie je bent, wat je kunt, wat je wilt. Wat er bij je past dus, als het gaat om werk. Zelf was ik altijd al heel bewust bezig met mijn loopbaan en dat heeft me ontzettend veel gebracht. Als loopbaancoach en HR-adviseur zíe ik wat het met mensen doet als ze daar tijd voor nemen. Ik zie ze opbloeien als ze op de goede plek terechtkomen. Dat geeft lucht in je hoofd en daarmee vaak ook in je hart.